Sıklıkla kolajen ne işe yarar sorusu ile karşılaşılmaktadır. Sahiden kolajen ne işe yarar? Konuyla alakalı olarak birçok farklı bilgi yer almaktadır. Bildiğiniz üzere kolajen hayvansal kaynaklardan elde edilen bir tür protein türüdür. Günümüzde sadece hayvansal kaynaklardan üretilir. İnsan vücudunda ise bolca bulunmaktadır. Çünkü vücudumuz bu maddenin üretimini yapmaktadır. Ancak yaş ilerledikçe vücudumuzda üretimi azalmaktadır. Son yıllarda ciddi manada ilgi gören bu ürün grubu, genel manada ülkemizde üretilmemekteydi. Hatta hiç üretilmemekteydi. Ancak yakın zamanda birkaç yerli firma konu hakkında üretim faaliyetlerine başlamıştır. Bu üretim sadece sığır kolajeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Balıktan elde edilen kolajen hammadde olarak henüz ülkemizdeki bir işletme tarafından üretilmemektedir. Dolayısıyla ham maddenin tamamı ithal edilmek durumundadır. Sığır konusunda ise bazı firmalar üretim aşamasına geçtikleri için tamamen ithal edilmek durumunda değildir. Yakın geçmişe dek tüm sığır kolajeni de yurt dışından ithal edilmekteydi. Umarız ileride tüm ürünler tamamen ham maddesinden perakende ürün haline gelene dek yerli olarak üretilebilir.
1. Kolajen Ne Şekilde Üretilir?
Aslında kolajen ne şekilde üretilir konusuna giriş yapmadan önce bir önceki safha olan jelatinden bahsetmek gerekiyor. Çünkü jelatin anlatılırsa kolajen ne şekilde üretilir konusu da bir noktada netleştirilmiş olacaktır. Sığır, balık ve tavuktan elde edilebilen jelatin, molekül ağırlığı yüksek bir maddedir. Gıda endüstrisi başta olmak üzere birçok sektörde kullanılmaktadır. Buna rağmen insan vücudunda sindirilemez (çünkü molekül ağırlık yüksektir). Hal böyle olmasına rağmen sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Elde edilen jelatin isimli madde, enzimatik hidroliz işlemine tabi tutulur. Bunun sonucunda ise kolajen dediğimiz madde ortaya çıkmaktadır. Molekül ağırlığı iki bin ile dört bin dalton arasında olduğu için insan vücudu tarafından sindirilebilir.
2. Kolajen Hangi Kaynaklardan Üretilir
Bildiğiniz üzere kolajen hangi kaynaklardan üretilir denildiğinde birkaç hayvansal kaynak sayılabilir. Kolajen hangi kaynaklardan üretilir biçiminde bir soru geldiğinde bitkisel bir kaynaktan söz edilemez. Günümüzde henüz bitkilerden elde edildiğine rastlanmamıştır. Ancak hayvansal kaynaklardan elde edilir. Bunlar arasında en çok bilinen sığır, balık ve tavuktur. Domuzdan da üretiliyor olmakla birlikte ülkemizde tüketilmediği için satışı olmaz. Ayrıca domuz ve domuz ürünlerinin ülkemize girişi yasak olduğu için zaten satışa izin verilmez.
3. Farklı Kolajen Türleri Var Mı?
Peki anlatılanlardan hareketle farklı kolajen türleri var mı? sorusu zihinlerde belirmektedir. Farklı kolajen türleri var mı diye merak edenler için yaklaşık yirmi sekiz adet türü bulunduğunu paylaşabiliriz. Ancak hemen endişelenmeyin. Bunların tek tek hepsini tüketmenize gerek yoktur. Vücudumuz öyle mükemmel tasarlanmıştır ki, ilk üç kolajen türünün tüketilmesi yeterlidir. Ki vücudumuzdaki kolajenin yaklaşık yüzde 90 ile 95 civarı bu türlerden oluşur. İhtiyaç halinde vücut mekanizması bunları birbirinin yerine kullanabilmektedir.
4. Kolajen Satın Al
Kısacası tüm bu bahsedilenler etrafında eğer ki kolajen satın al düşüncesi içindeyseniz temel bilgileri öğrendiğinizi düşünüyoruz. Kolajen satın al incelemesi yapan kimseler için farklı markalara ait alternatif ürünlerle karşınızdayız. Özellikle dikkat etmenizi önerdiğimiz nokta kesinlikle bakanlık onayı bulunan ürünleri kullanmanızdır. Bizim ürünlerimiz de dahil olmak üzere tüm ürünlerin takviye edici onay gıda numarasını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca yasal prosedürlere uygun biçimde ve faturalı satış yapan kimselerden alışveriş yapmanız tavsiye edilir. Aksi bir durumda haklarınızı aramanız biraz zor olacaktır. Dilerseniz hemen web sayfamız üzerinden sipariş verebilirsiniz. Ek bilgi almak ve/veya telefonda görüşmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin